Afstudeerminor Visual Culture
Deze productie is tot stand gekomen door een multidisciplinaire samenwerking vanuit deze verschillende afstudeerrichtingen:
Yael Speck – Lifestyle
Anne Bothmer – Photography
Marleen Deneer – Graphic Design
Hugo van der Loo – Product Design
Denice Zwiers – Audiovisual Design
Wij hebben allemaal onderzoek gedaan, deze samen verwerkt en vervolgens de uitwerking bedacht en onderverdeeld.
Verantwoording:
In de Nederlandse verkiezingscampagnes van 2017 hadden bijna alle politici het over de zogenaamde ‘Nederlandse nationale identiteitscrisis’. Met citaten als ‘de bedreiging van de Nederlandse identiteit’, ‘normaal doen’, en ‘de gewone normale Nederlander’ leek het erop dat ze een mal wilden maken waar elke Nederlander in zou moeten passen.
Welk beeld van de Nederlandse samenleving creëren de politici door dit te zeggen? Wanneer je naar deze politici luistert, voel je een cultureel vooroordeel die gebaseerd is op hun eigen, persoonlijke idee van wat ‘echt’ Nederlands is.
Dit is gebaseerd op hun nostalgische, opvoedkundige en culturele archief. Het gaat over gewoontes, tradities en waarden die ‘altijd’ Nederlands zijn geweest, onderwerpen die niet noodzakelijkerwijs over echte wetten gaan. In onze installatie vertalen we ons uitgebreide onderzoek en willen we laten zien dat het onmogelijk is om een nationale verbondenheid met de natie te creëren onder alle Nederlanders. Door te laten zien dat wij als witte Nederlandse groep al verschillende nostalgische elementen in ons eigen culturele archief hebben zitten, zo kwamen we allemaal ergens anders vandaan, Limburg, Brabant, Utrecht en Twente. Door deze regionale culturele verschillen verschilt ons culturele archief al. Zo bewijzen wij dat 5 mensen al een andere emotie en nostalgie hebben met Nederland, laat staan de rest van de Nederlandse bevolking.
De installatie:
Wij wilden geen oordeel uitstralen, wij wilden discussie opwekken door twee schermen met exact dezelfde politieke uitspraken, het enige verschil was dat bij het ene scherm + koptelefoon het door de politici zelf werd uitgesproken, en bij de andere door Nederlanders zelf.
We zijn bij elkaar gekomen door onze gezamenlijke interesses: nostalgie, pastiche, parodie, cultural archive, populisme en propaganda en namen als hoofdonderwerp de politieke uitspraken van de verkiezingscampagne van 2017 en onze gezamenlijke worsteling van het thema segregatie en racisme door de Nederlandse geschiedenis en de verhitte discussies om dit onderwerp.
Deze opdracht was ons afstudeerproject van onze minor Visual Culture aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam
Geproduceerd: WDKA afstudeerminor Visual Culture
Release datum: december 2017