Goedgrutter

Goedgrutter

Hoe geven we zoveel mogelijk mensen toegang tot gezonde en verantwoorde voeding? Ontwerpers Denice Zwiers en Maddy Ekkelkamp laten met het designproject “Goedgrutter” zien hoe mensen (onbewust) verleid kunnen worden tot het kopen van gezonde producten.

De gezonde keuze is op de meeste plekken nog niet de gemakkelijkste. Bijvoorbeeld in de supermarkt, waar verleiding continu op de loer ligt en slimme verkooptechnieken ervoor zorgen dat we altijd met meer boodschappen thuiskomen dan gepland.

Bezoekers van de expositie (Dutch Design Week 2021, Rotterdam 2021) ervaren hoe onder andere ‘landscaping’ en ‘nudging’ kunnen worden ingezet om de consument te verleiden tot gezonde keuzes. Denk bijvoorbeeld aan een kassabon, die naast de prijs inzicht geeft in het percentage gezonde aankopen. Of een winkelmand die met een extra vak speciaal voor groente en fruit gezonde aankopen stimuleert.

Project Goedgrutter, afgeleid van het oudhollandse woord ‘Grootgrutter’ wat supermarkt betekent, focust zich in eerste instantie op mogelijke interventies in de supermarkt. “Het is een plek waar iedereen regelmatig te vinden is.” Toch reikt de ambitie van de ontwerpers verder. “De supermarkt is slechts een klein onderdeel van de impact die we willen maken, onze eetomgeving is natuurlijk veel groter. Denk bijvoorbeeld aan de manier waarop we onze retailomgeving inrichten, of de reclames op tv en social media.” De ontwerpers stellen dat we de schuld niet bij de consument kunnen leggen, maar dat we de omgeving rondom de consument anders zouden moeten inrichten.

De urgentie van het thema ligt volgens Denice en Maddy erg hoog: “Meer dan 50% van alle volwassen Nederlanders heeft overgewicht en ongezonde voeding zorgt jaarlijks voor 6 miljard euro aan zorgkosten. We hopen dat we met onze creatieve ideeën en positieve insteek een bijdrage kunnen leveren aan deze maatschappelijke uitdaging.”

Dutch Design Week publicatie


Concept en design:

Maddy Ekkelkamp & Denice Zwiers

Exposities:
Dutch Design Week – Eindhoven
VoorGoed Rotterdam Impact Agency – Rotterdam

error: